Chemická barviva ve sladkostech pro děti aneb jde to i jinak

Známe to všichni . Čím barevnější lízatko, tím víc se dětem líbí a chtějí ho. Je opravdu těžké vysvětlovat těm naším prckům, že mu jednoduše modré lízatkonebo zmrzlinu nekoupíme. Někdy to projde hladce..to je ten lepší a vzácnější případ ???? Ale přiznejme si, častější je ta druhá varianta, kdy odcházíme z obchodu se slzami. 

 

„A proč mi nechceš koupit to modrý lízátko, mami?“

Mluvím tedy za sebe ???? možná to máte jinak. Já jsem Lauře koupila první lízátko tuším ve 2.5 letech a bylo to lízátko z javorového sirupu. Došlo k tomu tak, že ztropila scénu v jednom obchodě, kde jsou asi cíleně vystaveny sladkosti všech barev ve výšce do jednoho metru.. Proč asi ???? Než se proderete k ovoci a zelenině, podstupujete rodičovskou zkoušku :)) Pokaždé jsem ji nakonec přemluvila na něco z ovoce, ale tentokrát to nevyšlo. „Chci, chci, chci“ křik a slzy… a tak jsme okousek dál v bio krámku koupily ono první javorové lízátko.


dreamstime_xxl_102877089-scaled
 
Obchody jsou plné lakavých “dobrot” hrajicích všemi barvami, od zmíněných lízátek, gumových bonbónů až po limonády a džusy. Potravinářská barviva nemají žádnou výživovou hodnotu, ani chuť a přece se nacházejí téměř ve všech potravinách, protože s jejich pomocí je možné získat zákazníka mnohem snadněji, ať dospělého nebo dětského. Barva jednoznačně zaujme jako první. 

 

Co je tedy na chemických barvivech tak špatného..?

Spousta z nás tuší, že umělá barviva nejsou pro nás a zvlášt pro děti prospešná, ale hlavní důvody nám nemusí být znamé. Jedna z obav je spojitost potravinářského barviva s hyperaktivitou a poruchami chování u dětí.  Některá barviva mohou být při dlouhodobém užívání pro lidský organismus velmi zatežujicí až toxická. 
 
To je ta část všeobecně známé pravdy, kterou se dočtete ve spoustě článcích, jakmile začnete googlit. 
Já upřímně odborné detaily až tak nevyhledávám. Stačí si přečíst složení na zadní straně obalu a mě okamžitě přechází chuť. Proč bych to tedy vědomě dávala mému dítěti, když máme jiné možnosti
 
Ovšem ubránit se před všemi babičkami, tetičkami, sousedkami, které mají lízátka nebo bonbony připravené už ve dveřích, to je předem skoro prohrané. Jsou to ty  „zdravé“, jak říkají, protože želatina je dobrá na kosti :))  Pokud se tomu pokoušíme zabránit, dojde na ty známé poznámky, jak dětem nedopřejeme nic sladkého. Chudinky děti ???? Rodiče je trápí každodenní dávkou ovoce a kupují jim jen dobroty bez chemie. A označení „biomatka“ je na světě ???? vysvětlování nemá význam.
 
Podobně je to s různými limonádami a „pitíčky“ pro děti. Voda je ta nejzdravější a nejdůležitější tekutina, kterou můžeme pít. Podle mě to u dětí platí dvojnásob. Je zajímavé kolik druhů ochucených vod a rádoby  přírodních džusů plných cukru se u nás objevuje. V žádné ze zemí, které jsme měla tu možnost navštívit, jsem podobný sortiment neviděla. 
 
 

No a jak to máme tedy my? Opravdu nedávám dětem žádné sladkosti?

Našla jsem si svojí cestu kompromisu. Co bych to byla za matku? :)) Stále je u nás na prvním místě ovoce a zelenina. V zimě je to trochu složitejší, protože chuť ovoci i zelenině přece jen trochu chybí.
Ale dobré  jablko se dá koupit i během celé zimy a stejně tak i banány, které u ná jedou na kila. Když není po ruce dobré čerstvé ovoce, sáhneme po ovoci sušeném a taky oříškách. Z tolika druhů se dá vybírat a to sušené mrazem je vůbec nejlepší!

Co se želatinových bonbonů týče, dají se koupit i bez chemických barviv a cukru nebo jsou u nás oblíbené  ovocné plátky, znáte je?  Jak říkám, možnosti tu máme a pokud chceme, můžeme si je vyhledat. Nejsem příznivcem absolutních zákazů, děti vidí kolem tolik lákadel a nechápou, proč by neměly dostat něco, co je myšleno pro ně. Snažím se pokaždé Lauře vysvětlit, proč jí koupím raději něco jiného a naštěstí jí ani většina těch darovaných sladkostí nechutná nebo sní jen trochu. 


I přesto ani ty zdravější bonbony nejsou u nás na denním pořádku a jsou spíš vzácností. Možná proto docela spolehlivě fungují jako odměna, což se osvědčilo hlavně tuhle zimu, kdy jsme si s nástupem do školky prodělali nejednu virózu. Takže, stříkání do nosu, medicína nebo kapičky nebyl problém, když za tím následovala taková odměna ???? Jestli je to výchovné nevím, ale funguje to ????

 
Já se barvám chemické duhy vyhýbám a dopřeju dětem raději duhu přírodní a zdraví prospěsnou. Lauru baví naše přírodní barevné superfoods a tak se chystáme zkusit domácí barevné „medvídky“. Určitě napíšu o tom, jak to dopadlo!
 
 
Mějte krásné dny a ochutnávejte duhu ????
 
 
IMG_8427-2
Zpět do obchodu