Je to jen jedno brčko! Řeklo si 8 miliard lidí

Třeba jste to zachytili taky, státy Evropské unie se dohodly na zákazu plastových výrobků na jedno použití. Wow super! Firmy už nyní postupně přecházejí na ekologičtější varianty. Jsme o krok blíž k době „bezplastové“! Plastové příbory a talíře, vatové tyčinky a hlavně brčka, míchátka a tyčky k balonkům nebo obaly na potraviny mají být do roku 2021 úplně zakázány

 

Jak to vypadá, když každý z nás zahodí jen to „jedno“ brčko…

Během našeho více než ročního pobývání v Austrálii  jsem si rychle zvykla na čistotu všude kolem. Byla to jedna z prvních věcí, které mě hned zaujaly. Čisté chodníky, ulice, pláže..pro Australany je to samozřejmost, pro nás Evropany zvláštnost. Nikde ani to „brčko“…ano, pořád ho zmiňuju, ale právě brčka tvoří velkou část plastového odpadu. 

 

 

Cestou z Austrálie jsme si dali zastávku na Bali. Po zkušenostech z jiných koutů Asie, kde s plasty všeobecně neumí moc nakládat a jsou všude kolem, musím říct, že ráj jménem Bali měl, bohužel ty nejvíce zaneřáděné pláže plasty, které jsem zatím viděla. Byla to sice turistická a hodně navštěvovaná místa a vím, že se na Bali najdou se odlehlejší a o čistější, ale byl to smutný pohled.


Většinou se vyhýbáme turistickým oblastem, ale cestování s malým dítětem je přece jen maličko jiné, takže jsme se na doporučení ubytovali v Canggu. Doprava na ostrově je jeden velký chaos a přejet z jednoho konce ostrova na druhý může trvat hodiny. Proto jsme se nedostali právě ani na ty panenské pláže, které známe z fotek na internetu. O to víc je mi líto, že si pamatuju Bali jako „plastoviště“. 

 

Pohled na stovky brček a kelímků, čnějících z písku, mi vháněl slzy do očí. Nutno ale dodat, že jsme na Bali navštívili spoustu restaurací, protože milujeme asijská, indonéská i indická jídla, takže je to pochopitelně důležitá součást každé naší cesty ???? …a ve většině z nich už zavedli skleněná nebo nerezová brčka. To je super zpráva! 

 

Máme jen jednu planetu Zemi. Žádný plán B není

Je jednoduché hodnotit stav planety jako celku. Všem je nám jasné, že plasty zahlcují její velkou část. Všechno, co vidíme kolem je způsobeno naším přičiněním, proto je víc než nutné, aby začal každý z nás alespoň částečně vnímat svůj vlastní postoj k plastům. Co kupujeme a v čem nakupujeme, jakou láhev na pití používáme, jestli třídíme odpad… Nevnímám to jako dobrý čin, ale už jako povinnost.

 

 

Myslím na všechny ty ryby a vůbec celý oceán. Doufejme, že tohle bude velký posun nejen pro celou Evropu, ale i celý svět! Nemusíme čekat na rok 2021, můžeme začít klidně už dřív. Třeba bambusové brčko se vejde i do každé kabelky a mě je mnohem sympatičtější než plastové.

 

Užívejte krásné dny a myslete na ryby v oceánu ????

 

Zpět do obchodu