Při hubnutí vám pomůže Pitaya

Austrálie jsme se vrátili na podzim. Na trzích už nebyly naše lokální dobré okurky, rajčata a podobně.. Z ovoce bylo na výběr mezi jablkem a hruškou. Naše malá Laura byla zvyklá na jídelníček složený především z ovoce a zeleniny. Mango, pitaya, banány, ale taky borůvky a jahody ..snědla toho na kila :)

 

Bavila mě tam spousta věcí, které tady prostě nenajdete. Například stojan s ovocem "zdarma" pro děti hned u vstupu do supermarketu. To mi přišlo vážně fajn, stal se z toho náš zvyk :) 
Když jsem po návratu koupila první okurku, ikdyž údajně z nějaké Evropské bio farmy.. nakarájela jsem ji Lauře. Ušklíbla se, vrátila mi ji a zeptala se “Mami co to je??” Okurka Lauro... Slunce je slunce a já už se na ty naše lokální voňavé okurky a všechno ostatní taaak těším!

 

IMG_6839-scaled_1

 

A co když dostanete hroznou chuť na čerstvé tropické plody?

Znáte to, když přijedete z nějaké jiné země a pak u nás vyhledávate, co nového jste tam ochutnali? Já to tak mám pokaždé a co můžu, to si přivezu :) Naštestí už je tady spousta obchodů, kde se dají některé cizokrajné potraviny sehnat a tak si vaříme exotiku i doma. Teď mám na mysli koření, pasty, omáčky a nebo čerstvé asijské bylinky.

 

S ovocem a zeleninou je to těžší , ty musí dozrát pěkně na slunci. Ani ten kokos tady nechutná stejně jako na pláži :) ..a na tom já jsem skoro závislá, tak tady piju aspoň vodu z kokosu :) 
Kdo z vás žil taky nějakou dobu v zahraniční slunné zemi nebo rád cestuje v exotice, jistě se mnou bude souhlasit, jak rychle se zvyká na šťávnaté a chutné plody všeho možného a každý den. To “doma” pak prostě chybí.

 

dreamstime_xs_45146405

 

Dragon fruit, Pitaya, Dračí ovoce... Co to tedy je?

Dračí ovoce , Dragon fruit nebo také Pitaya , je druh ovoce, plod kaktusu pocházející zřejmě z Mexika. Vypadá jako velká bobule pokrytá podlouhlými šupinami. A proč se mu i říká  "dračí ovoce"?
Podle legendy vytvořily toto ovoce mýtická stvoření, která dýchají oheň. Během bitvy s drakem poslední věc, která vyšla z jeho ohnivých úst, bylo právě Dračí ovoce. Když byl drak zabit, bylo ovoce shromážděno a podáno císaři jako symbol vítězství.

 

Můžete narazit na tři barevné varianty - růžové plody s bílou dužinou, fialové plody s rudou dužinou a žluté s bílou. Všechny mají malá jedlá zrníčka, podobně jako třeba kiwi, která obsahují Omega-3 mastné kyseliny.

 

Je dobrým zdrojem vitamínu C, vlákniny, železa a vápníku a je přirozeně bez tuku. Takže pro ty z vás, kteří jsou v režimu hubnutí, by mohl být dobrý nápad zařadit poklad zvaný "Pitaya" do svého jídelníčku. U nás doma je  Pink Pitaya v oblíbenosti na předních příčkách. Udržuje ji tam pochopitelně Laura, protože má ráda "pink" jídlo :) A tak děláme růžové smoothie i palačinky, pudinky, mícháme do jogurtu a taková růžová limonáda, to je taky něco :)

 

dreamstime_xs_47045667

 

Kdo hledá, ten najde! A já jsem našla!

Teď ale mluvím o sušeném Pitaya prášku, který je vyroben z té naší oblíbené, na slunci dozrálé. Díky způsobu sušení mrazem si zachovala všechny své top vlastnosti a mě kompenzuje aspoň trochu to čerstvé ovoce. Nedávno jsem také objevila na internetu obchod Virunga, kde prodávají čerstvé exotické plody a mají i svůj stánek na farmářských trzích. Slibují čerstvě dovezené ovoce a zeleninu, včetně Dragon fruit. Super, máme tedy další možnost :)

 

Pokud se vám dostane do ruky ta čerstvá Pitaya, můžete ji zapojit třeba do snídaně nebo si udělejte Pitaya koktejl. Stačí si rozkrojit ten nádherný plod, rozmixovat dužninu se sklenicí minerální vody a přidat šťávu z citrónu. Koktejl si můžete dochutit medem a přidat mátu. Pitaya koktejl s ledem je úžasné osvěžení pro horké letní dny. A jestli si uděláte "alko" variantu, to je jen na vás :)

 

Ještě zkuste tuhle smoothie bowl, je to moje oblíbená kombinace ingrediencí.

 

dreamstime_s_113091535-2

 

Pink Pitaya smoothie bowl

2 lžičky Pink Pitaya Powder (nebo podle potřeby přidejte)

1-2 zmrazené banány

½ šálku zmrazených jahod

1 lžíce arašídové máslo

1 lžíce vanilkového proteinového prášku

1 šálek mandlového mléka

 

Do mixéru dejte ovoce a arašídové máslo, pak přidejte postupně protein a Pink Pitaya Powder. Jako poslední přilijte mléko. Navrch vaši smoothie misky si dejte podle chuti oříšky, semínka, ovoce nebo kokosové lupínky.

 

 

 

Užívejte fajn dny a ochutnávejte i věci co neznáte :)

 

IMG_8427-2

 

 

Zpět do obchodu