Superfoods. Proč jsou pro nás super?

Co vlastně znamená výraz Superfood? Jde o výživově bohatou potravinu - Superpotravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů nebo živin rostlinného původu.

Ano, tak tohle byla fráze, která stručně vysvětluje, co jsou Superfoods. Ještě stále se setkávám s tím, že o nich někdo sice slyšel, ale vlastně neví, co si pod tím má představit nebo se milně domnívá, že se jedná pouze o vitamínové tablety, instantní vitamínové nápoje a podobně.

 

Superpotraviny jíte možná i nevědomě každý den.

Považují se za ně celá řada ovoce a zeleniny, semínka, klíčky, ořechy a to včetně mého oblíbeného kokosu. Takže pokud si děláte vlastní chia pudinky, máte rádi quinou, bobulovité ovoce, používáte různé druhy olejů a nebo nezapomínáte na luštěniny, pak i vaše strava obsahuje superpotraviny.

Zdá se mi, že se zájem o zdravý životní styl v České republice začíná být už konečně probouzet. Lidé si uvědomují důležitost vitamínů, minerálů a antioxidantů, vynechávají z jídelníčku potraviny, které pro ně nejsou vhodné a hledají zdravější alternativy. To mi dělá radost, protože ještě před pár lety byl každý, kdo běžně přidává do jídel semena nebo kličky a nepeče buchty z pšenice, za "divnotvora". Včetně mě :)

V zahraničí, hlavně tedy v Austrálii, kterou jsem měla díky delšímu pobývání možnost poznat trochu lépe, se mi líbí všechna ta smoothie bistra a ovocné bary. Najdete je na každém rohu. Jejich nabídka je tak pestrá, že jsem nikdy nevěděla, co dřív. Jedno malé a velké smoothie “take away” a hurá na pláž! Tam chutná všechno stejně nejlíp. Tady jsou takové podniky zatím tak trochu vzácnosti, ale věřím v jejich rozrůstaní.

 

dreamstime_s_113091535-2

Právě v Austrálii jsem objevila barevné superfood prášky. Přišly mi jako úžasný doplněk ke všem zdravým drinkům a smoothies. Samozřejmě jsem hned na zkoušku sáhla po exotickém ovoci, bobulích a řasách. Nejúžasnější je, jak jednoduše a rychle se nabijete energií a zároveň ochutnáte v super organické kvalitě něco, co u nás neseženete. Organické potraviny jsou tady bohužel ještě v menšině a hlavně oproti běžným i podstatně dražší.

 

Jaký mají pro nás přínos?

Je fajn na sobě vyzkoušet, jaký mají superfoods vliv na náš celkový stav i pocit, ať už v podobě prášku nebo čerstvé. Zahlédla jsem i zmínku, že účinky velké části z nich znali dávno naši předci. Záznamy najdeme ve svitcích ze starého Egypta nebo středověkých herbářích. Takže novinka nebo současná módní záležitost superfoods zcela jistě nejsou.

Miluju cítit se dobře najedená a přitom schopná pohybu :) Žádný přeplněný žaludek. Způsob stravování je podle mého názoru o zvyku a také o zlozvyku. Volba  jídelníčku je pouze na nás. Ráda se držím zlaté střední cesty, nic nepřehánět a řídit se svým pocitem.

Superfoods prospívají organismu dlouhodobě a víc, než je v daný moment poznat. Mají vliv na kvalitu vlasů, nehtů, pleti, můžou dokonce pomoci při držení diety a dodat vám mimo jiné i potřebnou energii. Konkrétní příklady jsem uvedla také v eBooku Přidej si duhu do svého jídla.

 

Superfoods a děti

A když je řeč o dobrých návycích, zařadila jsem superfoods i do dětského jídelníčku hned, jak to bylo možné. Děti mají rádi nové věci, jsou zvídavé..alespoň tedy ty naše, takže si postupným ochutnáváním osvojil i méně běžné, ale velmi důležité potraviny. Dodají jim spoustu živin, minerálů a vitamínů, potřebných pro jejich vývoj.

 

Pro ty naše jsou superpotraviny už samozřejmost, ale platí, že právě my rodiče bychom měli jít příkladech. Jak víme, ti naši malí rádi napodobují vše, co vidí. To co chceme, ale i to, co nechceme :)

Já bych jim byla se smoothie na pláži klidně zase ráda příkladem :)

 

Mějte krásné dny a ochutnávejte duhu.

 

IMG_8427-2

Zpět do obchodu