Proč jsou barvy v jídle důležité?

Jezte duhu! Tuto větu už jste určitě už někdy zaslechli a možná jste si všimli, že i já ráda podobný slogan použivám. Barvy v jídle jsou jsou známkou vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jak ale poznáme, že nám chybí vitamíny? Neustálý pocit únavy, křehké vlasy, suchá pokožka, lámající se nehty. To je jen několik příznaků, upozorňujících, že by nám mohly chybět vitamíny a minerály, které potřebujeme, abychom byli fit.

Řadu let jsem se pohybovala v beauty byznysu a často jsem řešila u mých klientek špatnou kvalitu vlasů, pokožky nebo i nehtů. Bylo by samozřejmě nejjednodušší doporučit kvalitní šampon na vlasy, který slibuje uzdravení zlámaných vlasů, ale tím bychom nevyřešili příčinu. Vnější krása vychází zevnitř. A proto pokud se nejedná o mechanické poničení vlasů i pokožky, způsobené například nešetrným barvením, může být důvodem zhoršení kvality například nedostatek živin v našem těle.

Lékaři a odborníci na výživu tvrdí, že ikdyž jsou pro nás doplňky stravy samozřejmě velmi důležité, neméně důležité je získávat živiny a vitamíny ze skutečného jídla. Ale jak si zajistit neustálý přísun vitamínů a být si jistí, že máte talíř opravdu plný živin?

 

Jez mrkev ať dobře vidíš!

Barevné potraviny jsou důležité, takže pokud se vaším jídlem prolíná mnoho barev, znamená to, že přetéká i důležitými vitamíny a minerály. Tady jsou některé z našich oblíbených barev duhy a také vysvětlení, co každá barva přináší našemu tělu.

Červená a růžová jídla: Proti stárnutí

Červené potraviny fungují trochu jako anti-aging. Rajčata, jahody, řepa, jablka, maliny, dračí ovoce, brusinky nebo granátové jablko jsou nabité silnými antioxidanty, které pomáhají hojit poškozené buňky, chrání před předčasným stárnutím a také pomáhají při hubnutí. Jasně červené a růžové potraviny také podporují metabolismus, posilují imunitní systém a pomáhají očistit tělo od toxinů.

Jsou také nabité vitamíny a minerály, jako je vitamin A (beta-karoten), vitamin C, mangan a vláknina. Pokud tedy hledáte potraviny pro zlepšení zdraví, trávicího ústrojí, imunitního systému a také pokožky, sáhněte po šťavnatém červeném ovoci.

dreamstimefree_13420824-scaled

Modré a fialové potraviny: Silné antioxidanty

Některé studie o zdraví tvrdí, že lidé, kteří jedli více ovoce a zeleniny, které bylo fialové a modré barvy, snížili riziko vysokého krevního tlaku a cholesterolu.

Modrá a fialová jídla jsou také plná antioxidantů, což znamená, že a zklidňují zánět a bojují s volnými radikály, které poškozují buňky. Pokud se necítíte úplně ve své kůži, zkuste jíst něco modrého, jako jsou borůvky, Acai nebo také modrou Spirulinu!

Žluté a oranžové potraviny: Zdravá pokožka, vlasy a také zrak

Oranžová jídla získávají barvu z antioxidantu beta-karotenu, který přispívá ke zdravé kvalitě kůže, vlasů a očí. Žlutá jídla jsou nabitá vitamínem C, který pomáhá posilovat imunitní systém.

Oranžová a žlutá jídla jsou skvělá pro snížení krevního tlaku, podporují produkci kolagenu a udržují zdravou rovnováhu pH. To vše také pomáhá udržovatpokožku hydratovanou a z toho důvodu i mladší. Takže nezapomínejte na mango a banány!

dreamstime_xxl_134103424-scaled

Zelené potraviny: Detoxikujte a čistěte

Chcete-li očistit své tělo, začněte jíst zeleně! Zelené potraviny, jako je zelí, špenát, brokolice, okurky a nebo růžičková kapusta, detoxikují tělo, stimulují metabolismus a opět jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály.

Zelené potraviny jsou také bohaté na chlorofyl, což je silný antibakteriální přípravek, který pomáhá čistit ktev, játra a chrání před toxiny v životním prostředí.

Tmavá listová zelenina plná antioxidantů, které chrání před známkami předčasného stárnutí a pomáhá posilovat imunitní systém. Takže myslete zeleně a jezte saláty a také Green Smoothie!

 

Na konci duhy najdeš ten největší poklad. Zdraví!

Samozřejmě ne vždy máme po ruce hromadu čerstvého ovoce a zeleniny, ideálně v organické kvalitě. Já to řeším tak, že je nahrazuji superfood prášky. Dají se s nimi nejen krásně obarvit jídla, včetně rýže a těstovin, ale především velmiobohatí spoustou potřebných živin a antioxidantů.
No řekněte, lákají vás tyhle nudle nabité vitamíny?

DSC6285-scaled-e1594758443857_1

Čím víc bude vaše jídlo zbarvené, tím více živin získáte a budete se cítit mnohem lépe. Vše je jen o zvyku a časem se naučíte během nákupu přemýšlet, jaké potraviny vybrat a jak kombinovat, aby bylo jídlo na talíři co nejpestřejší.

Tak jdete do toho? Zkusíte jíst duhu? V tuto chvíli jsou trhy plné super zeleniny a ovoce. Je to ideální chvíle na to, upustit uzdu své fantazie a začít vařit i jist barvy.

 

Přeju vám, ať máte duhu na talíři každý den a cítíte se skvěle!

 

 

IMG_8427-2

Zpět do obchodu